VCA VOL

VCA betekent Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, maar het is veel meer. Personen kunnen het VCA diploma halen. Bedrijven kunnen de VCA certificering halen. Deze certificering is een veelzijdig en compleet programma waarmee bedrijven objectief en structureel kunnen worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem (VGM is Veiligheid, Gezondheid, Milieu).

De cursus VCA VOL is bedoeld voor alle leidinggevenden. Het doel van deze VCA cursus is leidinggevenden bewust maken van de (verborgen) risico's tijdens het werken op een bouwplaats of het werken op een terrein met potentieel gevaarlijke situaties. Daarnaast wordt geleerd hoe leidinggevenden zo veilig mogelijk met deze gevaarlijke situaties kunnen omgaan.

VCA examen
Het is mogelijk om zonder VCA cursus te volgen deel te nemen aan het VCA examen. Cursisten die eerst deelnemen aan de cursus VCA hebben echter wel een hoger slagingspercentage dan cursisten die rechtstreeks aan het examen deelnemen.  U maakt het examen VCA op een tablet en daarom weet u gelijk na het examen wat het resultaat is. Houd u er rekening mee dat het verwerken van de uitslag een dag in beslag neemt. U kunt niet deelnemen aan het examen en gelijk het certificaat mee naar huis nemen. Schrijf u dus op tijd in voor een VCA cursus en voorkom dat u niet aan uw werk kunt beginnen door het ontbreken van het VCA diploma.

Het examen bestaat uit 70 vragen die u binnen 75 minuten moet beantwoorden. Per vraag kunt u 100 punten scoren. Bij 4515 punten of meer ontvangt u het diploma 'Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA'.

Het behaalde diploma is tien jaar geldig en vereist om aan de VCA-checklist te voldoen.

Examen afleggen in een andere taal:

Het examen kunt u afleggen in de volgende talen: Nederlands, Engels, Duits en Frans.


Centraal Diploma Register
Uw VCA-diploma is opgenomen in het Centraal Diploma Register (CDR). In het CDR kunt u nagaan of iemand een geldig VCA-diploma heeft.


Bent u beroepschauffeur dan kunt u deze cursus ook volgen als nascholingscursus voor Code 95. Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Individueel inschrijven?

Voor deze cursus kunt u per persoon inschrijven op een datum naar keuze in onderstaand overzicht.

Deze cursus in uw bedrijf?

Uw medewerkers kunnen wij ook op uw eigen locatie trainen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden

Geen leidinggevende?

Bent u geen leidinggevende, volg dan de opleiding VCA basis. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.