Brandmelders

Wat is de juiste plek voor een rookmelder? Hoe voorkom ik dat mijn rookmelder iedere keer afgaat? Waar plaats ik een koolmonoxidemelder? Waar kan ik beter een hittemelder plaatsen? Voordat u een rookmelder koopt geven we u graag meer informatie.

Er zijn drie niveaus van brandpreventie die u kunt toepassen in uw woning. Oplopend in veiligheid is dat:
  1. Een rookmelder in de vluchtwegen. (hal, overloop, zolder) Waarbij de achterliggende gedachte is dat de ruimte waar mensen door heen moeten vluchten bij brand hierdoor beveiligd zijn.
  2. Een rookmelder in alle ruimtes in de woning. Brand ontstaat door menselijk falen of door kortsluiting. Tegenwoordig hebben we veel elektronica, opladers van telefoons, tablets enz. die ook aanwezig zijn in woonkamers en slaapkamers. Vandaar dat elke ruimte voorzien van een melder een betere optie is dan niveau 1.
  3. De beste optie is gelijk aan optie 2, maar dan alle melders aan elkaar koppelen. Als een melder in alarm gaat, dan gaan ze allemaal, zodat u zeker weet dat u het hoort. 

Rookmelders

Een rookmelder gaat af op rook, maar ook op stof of stoom. De juiste plaats en het schoon houden van de melder is dus van groot belang. Wist u dat een rookmelder 10 jaar mee gaat en dan vervangen dient te worden?

Hittemelders

Er zijn ruimtes waar u beter geen rookmelder kunt plaatsen, maar een hittemelder. Een hittemelder gaat af op een hoge temperatuur en niet op rook. Rookmelders geven ook alarm als er stoom in komt of bijvoorbeeld stof. Plaats daarom een hittemelder in een kleine keuken, garage (uitlaatgassen) en vochtige ruimtes.

Koolmonoxidemelders

Naast de genoemde rook- en hittemelders is het verstandig om ook een koolmonoxidemelder in uw woning (of caravan) te plaatsen. Deze plaatst u bij verbrandingstoestellen. Denk aan: CV ketel, open haard, gashaard, geiser. Over de juiste plaats van een koolmonoxidemelders bestaan veel verkeerde ideeën. Koolmonoxide (CO) is niet zwaarder dan lucht en valt dus niet op de grond. Voor de juiste plaats verwijzen wij u naar dit document:

Batterij wisselen niet meer nodig

Alle melders die wij leveren zijn voorzien van 3 volts batterijen die 10 jaar meegaan. U hoeft dus niet meer jaarlijks de batterij te vervangen.

Draadloos koppelen van alle melders

Rook-, hitte- en CO-melders zijn allemaal draadloos aan elkaar te koppelen tot één systeem. Als één van de melders af gaat, gaan ze allemaal. De geactiveerde melder geeft een rood lichtsignaal. Druk op de pauzeknop van een willekeurige melder en alle melders gaan uit, behalve de geactiveerde melder. De ingebouwde batterij gaat 10 jaar mee. Kijk in onze webshop voor deze geavanceerde brandmelders.

Hulp nodig bij het bepalen van de juiste plaats?

Uiteraard helpen wij u graag door het geven van een gratis advies over de beste plekken voor u rookmelder, koolmonoxidemelder of brandblusser nadat u deze bij De Jonge Veiligheidsopleidingen heeft gekocht. Bel of mail gerust voor een deskundig advies. U kunt ook gebruik maken van onze handige downloads over dit onderwerp.
Meer informatie?