VCA basis

VCA betekent Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, maar het is veel meer. Personen kunnen het VCA diploma halen. Bedrijven kunnen de VCA certificering halen. Deze certificering is een veelzijdig en compleet programma waarmee bedrijven objectief en structureel kunnen worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem (VGM is Veiligheid, Gezondheid, Milieu).

De cursus VCA basis is bedoeld voor alle uitvoerende medewerkers. Het doel van deze VCA cursus is medewerkers bewust maken van de (verborgen) risico's tijdens het werken op een bouwplaats of het werken op een terrein met potentieel gevaarlijke situaties. Daarnaast wordt geleerd hoe medewerkers zo veilig mogelijk met deze gevaarlijke situaties kunnen omgaan. In welke organisatie u ook werkt, als u het VCA diploma moet halen volgt u altijd de complete VCA cursus die twee dagdelen in beslag neemt inclusief het examen. Ben jij een leidinggevende en wil je de VCA VOL volgen? Lees verder

VCA examen

Het is mogelijk om zonder een VCA cursus te volgen deel te nemen aan het VCA examen. Cursisten die eerst deelnemen aan de cursus VCA hebben echter wel een hoger slagingspercentage dan cursisten die rechtstreeks aan het examen deelnemen. U maakt het examen VCA op een tablet en daarom weet u gelijk na het examen wat het resultaat is. Houd u er rekening mee dat het verwerken van de uitslag een dag in beslag neemt. U kunt niet deelnemen aan het examen en gelijk het certificaat mee naar huis nemen. Schrijf u dus op tijd in voor een VCA cursus en voorkom dat u niet aan uw werk kunt beginnen door het ontbreken van het VCA diploma.

Heeft u een dyslexieverklaring? Dan is het mogelijk om een voorleesexamen aan te vragen. Wilt u dit dan uiterlijk 2 dagen voorafgaande aan de cursus aan ons doorgeven?

Het examen bestaat uit 40 vragen die u binnen 60 minuten moet beantwoorden. Per vraag kunt u 100 punten scoren. Bij 2580 punten of meer ontvangt u het diploma 'Basisveiligheid VCA'. 

Het behaalde diploma is tien jaar geldig en vereist om aan de VCA-checklist te voldoen.

Examen afleggen in een andere taal:

Het examen kunt u afleggen in de volgende talen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Litouws, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans en Turks. Als u in één van deze talen het examen wilt afleggen, neem dan ook tijdig contact met ons op. Voor afwijkende talen worden er wel extra kosten (€16,50 ex. BTW) in rekening gebracht.

 Talen 'groep 1': Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks.

Voor deze talen geldt een extra toeslag van € 40,00 per kandidaat.

Voorleesexamen
Het voorleesexamen (met koptelefoon) B-VCA is beschikbaar in alle standaardtalen, behalve Litouws. De examenduur voor een CBT-voorleesexamen is 75 minuten.  

Centraal Diploma Register (CDR)
Uw VCA-diploma is opgenomen in het Centraal Diploma Register (CDR). In het CDR kunt u nagaan of iemand een geldig VCA-diploma heeft.


Bent u beroepschauffeur dan kunt u deze cursus ook volgen als nascholingscursus voor Code 95. Kijk voor meer informatie op deze pagina.


Individueel inschrijven?

Voor deze cursus kunt u per persoon inschrijven op een datum naar keuze in onderstaand overzicht.

Deze cursus in uw bedrijf?

Uw medewerkers kunnen wij ook op uw eigen locatie trainen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden

Leidinggevende? 

Bent u leidinggevende, volg dan de opleiding VCA VOL. Klik hier voor meer informatie over deze opleiding.