Nood- en vluchtwegverlichting

Noodverlichting is een vorm van verlichting die automatisch wordt ingeschakeld bij het uitvallen van elektriciteit. Hiertoe is de lamp voorzien van zowel een aansluiting op het lichtnet als van een batterij of noodstroomvoeding die de lamp indien nodig van elektriciteit voorziet.

Door het installeren van noodverlichting kan worden voorkomen dat men in het geval van stroomuitval de weg naar buiten niet meer kan vinden in een pand of andersoortige locatie. Ook in het geval van brand, zeker met de bijkomende rookontwikkeling, is het van groot belang dat aanwezigen tijdig de (nood)uitgangen kunnen vinden. Bovendien kan een correcte verspreiding van de juiste types noodverlichting zorgen voor vermindering van paniek. Vaak worden deze lampen dan ook gecombineerd met bewegwijzering zoals pictogrammen die wijzen naar nooduitgangen.

In veel bouwbesluiten is de installatie van noodverlichting verplicht gesteld. Dit geldt met name voor gebouwen waarin zich normaal gesproken veel personen bevinden, zoals kantoorpanden of studentenhuizen. De meeste moderne noodverlichting is voorzien van sterke led-lampen.

Meer informatie?