Toen Esra op zaterdagochtend haar kinderen (2 en 3 jaar) in de auto zette, ging het mis

Toen Esra op zaterdagochtend haar zoontje Luuk (3 jaar) en dochtertje Sifra (2 jaar) in de auto zette, ging het mis.

 ‘’Wij zitten middenin een grote verbouwing. Onze kinderen gaan daarom op zaterdagochtend af en toe gezellig mee met opa, zodat mijn man en ik samen aan de slag kunnen. Om niet elke keer met autostoeltjes te hoeven slepen, pakt opa onze auto. Ik zette de kinderen alvast in de auto en terwijl ze beiden op een snoepje sabbelden die nog in de auto lag en ik mijn zoon Luuk vast maakte, begon Sifra opeens te hoesten. Heel hard te hoesten. Ik weet niet of dit het moederinstinct is, maar ik stond meteen aan. Ik vertelde haar dat ze even door moest hoesten en hup een mini-stukje van het snoepje vloog eruit.

 Maar er zat nog meer klem. Ze bleef maar hoesten totdat dat opeens stopte. Ik schrok heel erg, trok haar uit de auto en schreeuwde in alle paniek naar mijn man. Die was alleen zo druk met klussen dat hij mij niet hoorde.

 Ik zag het andere stukje in haar keel zitten, dus in eerste instantie dacht ik: dat haal ik eruit met mijn vingers. Sifra snakte naar adem. Het moest er echt uit. Gelukkig kon ik op dat moment de stappen van de cursus op een rijtje zetten en deed ik wat ik moest doen. Ik begon op haar rug te slaan. Hard of zacht, ik weet het niet meer. Het enige wat ik nog weet, is dat tijdens of na het slaan de rest van het snoepje met een grote boog uit haar mondje vloog. Sifra kon weer ademhalen en ik huilde als een klein kind. Wat was dit heftig. Ik was, en ik ben nog steeds blij dat ik vier dagen daarvoor de Eerste hulp aan kinderen-cursus had gevolgd en wist wat ik moest doen. Zonder die cursus had het misschien wel heel anders kunnen aflopen. In een kort moment kan er zomaar iets met je kind gebeuren. Daar sta je als ouders daarna wel even bij stil.’’

Neem jij het goede voorbeeld aan Esra? Weet wat je moet doen bij een verstrikking, botbreuk, wond of vergiftiging bij kinderen. Geef je op voor onze Eerste Hulp Aan Kinderen-cursus (EHAK).