Burgerhulpverlener is nu First responder

Wist je dat de naam burgerhulpverlener is veranderd in first responder?

Nieuw kwaliteitskader voor first responders in reanimatiezorg: samenwerken voor een betere overleving

HartslagNu heeft in samenwerking met de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en Ambulancezorg Nederland een nieuw Kwaliteitskader opgesteld voor first responders in de reanimatiezorg. Aangezien er steeds vaker meerdere first responders betrokken zijn bij een reanimatie, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over hoe deze samenwerking verloopt, vooral rondom het slachtoffer.

Inzet van First Responders bij een reanimatie

Bij een reanimatiemelding worden first responders opgeroepen door de meldkamer ambulancezorg (MKA). Dit kunnen vrijwilligers van HartslagNu zijn, of professionals uit de brandweer of politie. Daarom spreken we voortaan over “first responders HartslagNu” in plaats van burgerhulpverleners. Alle first responders zijn gelijkwaardig; er is geen rangorde.

First responders zorgen ervoor dat een reanimatie zo snel mogelijk wordt gestart, of ze nemen het over van aanwezigen die al begonnen zijn. Dit kan overal gebeuren, zoals op straat, op sportvelden of in woonwijken. Omdat first responders vaak sneller ter plaatse zijn dan ambulanceteams, verhogen ze de kans op overleving door snel in actie te komen.

Belangrijk is dat de samenwerking soepel verloopt. Als een first responder al bezig is en er komt iemand later aan, stel dan de vraag: *"Waar kan ik bijdragen?"* Misschien heb je later een rol in de reanimatie zelf, of ondersteun je op een andere manier, zoals het troosten van familie of het begeleiden van ambulances naar de locatie. Door samen te werken en iedereen gelijk te behandelen, vergroten we de kans op een succesvolle reanimatie.

Presentatie van het kwaliteitskader

Op het NRR-congres van 20 maart is het nieuwe Kwaliteitskader gepresenteerd. HartslagNu zal binnenkort een webinar organiseren voor aangesloten stichtingen en verenigingen om het Kwaliteitskader verder toe te lichten. Regionaal wordt de implementatie opgepakt door de RAV of MKA, terwijl de NRR alle reanimatie-instructeurs informeert over de nieuwe richtlijnen.

Wil je meer weten? Bekijk hier de animatie over het Kwaliteitskader en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in reanimatiezorg. Samen zorgen we voor betere hulp en meer overlevingskansen!